Coachopleiding helpt bij aanpak lerarentekort

Bijgewerkt op 02 juni 2023 | 3 minuten

De post-hbo opleiding ‘Coach in het onderwijs’ stoomt je in een jaar klaar om coach te worden, naast je werk voor de klas. Als coach ondersteun je startende leraren en studentleraren bij het uitvoeren van hun nieuwe werk. Lucinda Aveloo, docent, mentor en werkmeester bij PrO Almere is inmiddels bijna klaar met de opleiding. “Door deze opleiding ontwikkel ik niet alleen als docent, maar ook als mens.”

Lucinda: “De opleiding tot coach helpt ons bij ASG om op meerdere manieren het lerarentekort tegen te gaan. Wanneer startende leraren en studentleraren hun werk goed en met plezier kunnen uitvoeren, verbinden zij zich makkelijker met hun nieuwe werkplek en werkgever. Dat maakt de kans op uitstroom vele malen kleiner.” De opleiding wordt bekostigd door Flevowijs. Flevowijs is het regionale samenwerkingsplatform van de schoolbesturen in Flevoland dat tot doel heeft om personeel voor het onderwijs van Flevoland te werven en te behouden. Een van de doelen van Flevowijs is om bestaand personeel te blijven binden aan het onderwijs. “De opleiding helpt daarbij: leraren zoals ik krijgen de extra uitdaging waar we behoefte aan hebben”, vertelt Lucinda. “Daarnaast neem ik vanuit de opleiding ook ontzettend veel nuttige tips mee voor mijn ervaren collega’s en natuurlijk voor mezelf als docent. In het onderwijs stopt ontwikkeling nooit, ook niet na 24 jaar ervaring.”

Krachtbronnen aanboren

Lucinda hoort inmiddels al twaalf jaar bij het team van PrO Almere. Hier geeft ze als docent Algemeen Vormend Onderwijs-vakken, is ze mentor en begeleidt ze als werkmeester de studenten van de lerarenopleiding tijdens hun stage. Tijdens de opleiding is Lucinda meteen begonnen met het coachen van twee leraren. “Afgelopen jaar heb ik zo ontzettend veel geleerd. De opleiding is enorm uitdagend, je bespreekt cases, hebt veel intervisiemomenten, besteedt een groot deel van de tijd aan reflectie en leest veel literatuur. Je leert hoe je de krachtbronnen van iemand kan aanboren, hoe je iemand kunt helpen de juiste richting te vinden. Het meest waardevol wat ik leerde, is effectief te luisteren. Te horen wat iemand zegt, maar vooral ook, wat iemand juist niet zegt.”

Uit je comfortzone

Na het behalen van haar certificaat zal Lucinda haar werk als coach voortzetten bij Pro Almere, naast haar werk als docent. Haar passie voor het vak is alleen maar gegroeid. “Je kunt anderen helpen groeien in hun werk, of ze nu startend zijn of ervaren. En je groeit zelf op allerlei vlakken, niet alleen in je werk.” Voor wie de opleiding overweegt, heeft Lucinda een paar tips. “Wees bereid om de confrontatie aan te gaan met je zelf, durf naar je eigen functioneren te kijken. Stap uit je comfortzone en sta open voor vernieuwingen, voor anderen.”

Meer informatie

De post-hbo opleiding ‘Coach in het onderwijs’ start weer na de zomervakantie in Almere met maximaal 18 deelnemers. Voor geïnteresseerde leraren in het PO en VO van ASG zijn nog vier ​ plekken beschikbaar. De totale studiebelasting van de opleiding is 336 uur, waarvan 100 contacturen. Na het behalen van je certificaat zal je worden ingezet op meerdere scholen om daar startende collega’s en studentleraren te ondersteunen. Interesse? Stem het af met je leidinggevende en stuur een mail naar contact@flevowijs.nl

Hulp nodig? Flevowijs ondersteunt iedereen die in het Flevolandse onderwijs wilt werken

© Flevowijs - 2024 | Alle rechten voorbehouden Boosted by Watch4Media