Maak jij de overstap naar een loopbaan in het voortgezet onderwijs?

Bijgewerkt op 02 juni 2023 | 3 minuten

Overweeg jij een nieuwe carrière als leraar in het onderwijs? Wil je weten hoe je dit aan kunt pakken? Vraag je je af of je je huidige baan er nog naast kunt blijven doen? Je vindt alle antwoorden op onze voorlichtingsavonden over het zijinstroomprogramma ‘Aan de Slag voor de Klas’.

Aan de Slag voor de Klas (ASK) is een maatwerkprogramma voor zijinstromers, die eerstegraads leraar willen worden. Het is ontwikkeld om meer leerkrachten op te leiden voor vakken waar het lerarentekort groot is. Concreet gaat dit om de volgende schoolvakken: Natuurkunde, Scheikunde, Wiskunde, Informatica, Bedrijfseconomie, Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans en Klassieke Talen. ASK is speciaal bedoeld voor professionals die minimaal tien jaar werkzaam zijn in een vakgebied gerelateerd aan het schoolvak én een (gedeeltelijke) overstap willen maken naar een carrière als leraar in het voorgezet onderwijs. Het programma is ontwikkeld door de Interfacultaire Lerarenopleidingen van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met drie opleidingsscholen.

Het programma onderscheidt zich door de intensieve begeleiding, welke al tijdens het voortraject start. Voorafgaand aan het programma maak je kennis met de opleiding en de scholen, door middel van een check-in traject. Je kunt zo ervaren of je daadwerkelijk de stap wilt zetten om leraar te worden. Daarnaast ondersteunen we je bij de voorbereiding op het assessment dat toegang geeft tot een zijinstroomtraject. Na een positieve uitkomst van het assessment word je toegelaten tot het programma en ga je samen met de opleiding op zoek naar een betaalde werkplek voor 2 dagdelen in de week. De school waar je in dienst komt kan een zijinstroom subsidie aanvragen waarmee de opleiding wordt bekostigd.

ASK duurt maximaal twee jaar: in het eerste jaar volg je vier weken intensief onderwijs op de UvA, verspreid over het jaar; tussendoor zijn er acht avonden met colleges en intervisie. In het tweede jaar volg je alleen nog maandelijks college in de avonduren. Daarnaast werk je in beide jaren minimaal 2 dagdelen op een school in het voortgezet onderwijs en vereist de opleiding veel zelfstudie. Dit programma is te combineren met 2 à 3 dagen werk in je huidige baan.

Meer weten?

Meld je dan aan voor een van onze voorlichtingsavonden voor ASK via de website. Hier vind je ook meer informatie over ASK. De voorlichtingsavonden vinden plaats op:

  • dinsdag 2 november 2021 van 19.00 – 21.00 uur op de UvA
  • donderdag 9 december 2021 van 19.00 – 21.00 uur online
  • dinsdag 18 januari 2022 van 19.00 – 21.00 uur op de UvA
  • donderdag 17 februari 2022 van 19.00 –  21.00 uur online

Voor vragen kun je ook mailen naar Jitske van der Kooi, coördinator Zij-instroom bij de UvA.

Hulp nodig? Flevowijs ondersteunt iedereen die in het Flevolandse onderwijs wilt werken

© Flevowijs - 2024 | Alle rechten voorbehouden Boosted by Watch4Media