Interview met Charly

Het verhaal van Charly Een zij-instromer die haar bijdrage levert als kleuterjuf

In dit interview lees je over zij-instromer Charly. Zij vertelt je meer over haar zij-instroomtraject, hoe een typische werkdag eruit ziet en wat zij toekomstige zij-instromers zou adviseren.

Wat heb je vóór het onderwijs allemaal gedaan?

“Na de havo wist ik niet wat ik wilde gaan doen. Eerst heb ik een opleiding mbo Detailhandel richting mode gevolgd. Daarna ben ik journalistiek gaan studeren, want met zo’n brede opleiding kun je vast wel verschillende kanten mee op.

Als journalist ontdekte ik al snel dat ik het regelen allemaal veel leuker en interessanter vond. Dus toen ben ik de productie ingegaan en heb ik ruim tien jaar als producer en production supervisor gewerkt.

Uiteindelijk kreeg ik het gevoel dat ik niets bijdroeg aan de samenleving. Voor wie doe ik dit eigenlijk, vroeg ik mij af. Toen mijn zoontje vier werd ging hij naar school. Daar had hij een super inspirerende kleuterjuf waar ik een hele leuke klik mee had. Zij had ook heel lang iets anders gedaan. Toen dacht ik ineens, oh, maar misschien is dit dan toch ook iets voor mij.

Zo is het gevoel gaan groeien eigenlijk.”

Hoe ben je in het zij-instroomtraject terechtgekomen?

“Flevowijs organiseerde een onderwijsmarkt. Daar ben ik in contact gekomen met verschillende stichtingen. Toen ik werd aangenomen in Almere ging ik eerst een heel geschiktheidsonderzoek in. Als je dat positief afrondt, dan ga je het zij-instroomtraject in.

Ik stond meteen drie dagen voor de klas, wat ontzettend heftig was, want ik had geen ervaring. Daarnaast volg je een opleiding, gedurende een avond in de week.”

Als ze je spontaan een knuffel geven, als ze zeggen “juf, ik ben blij op school, ik vind het gewoon leuk.” Ja, dat zijn echt wel de gouden momenten.

Hoe heb je de begeleiding bij het zij-instromen ervaren?

“De begeleiding bij Prisma is echt ontzettend goed geregeld. Ik heb een coach, die is bovenschools, dus die is echt in dienst van de zij-instromers. Zij wordt niet weggeroepen als er een leerkracht ziek is.

Vanuit de opleiding heb ik een SLB-er (studieloopbaanbegeleider) en om de drie weken hebben we een bijeenkomst met de SLB-groep. Dat is heel fijn, want dan heb je nauw contact met je andere medestudenten. Daar kun je ervaringen uitwisselen en hoor je dat je niet de enige bent die ergens moeite mee heeft, dus dat is heel fijn.”

Hoe is de school waar je nu werkt?

“De Driemaster in Stedenwijk is een kleine school. We hebben rond de 200 leerlingen, denk ik. Dat is heel fijn, want doordat de school heel klein is ken je op een gegeven moment alle leerlingen.

We zitten wel in een oud gebouw, maar ik heb een heel ruim kleuterlokaal. We hebben een heel fijn team en een superfijne directeur die mij ook de kans geeft om fouten te maken. Zij geeft mij veel vrijheid, ze vangt mij op als het nodig is, ze stuurt me bij als het nodig is. En ik heb hele lieve collega’s die mij ook echt door dit traject heen steunen.

Het is heel fijn om een band op te bouwen met de kinderen uit je klas. Als ze je spontaan een knuffel geven, als ze zeggen “juf, ik ben blij op school, ik vind het gewoon leuk.” Ja, dat zijn echt wel de gouden momenten.”

Zie je jezelf doorgroeien binnen de school?

“Ik zie heel veel mogelijkheden voor mijzelf. Ik ben nu zij-instromend leerkracht, dus in de rol van leerkracht kan ik nog heel veel leren. Er zijn natuurlijk nog heel veel verschillende groepen, maar daarnaast zie ik mijzelf ook nog wel andere dingen doen. Meer organisatorische dingen binnen het onderwijs, of bepaalde stuurgroepen, bepaalde specialiteiten waar ik mij in kan gaan verdiepen.”

Wat zijn je bevindingen en adviezen van het zij-instromen?

“Voor dit werk moet je wel een doorzetter zijn. Je moet veel liefde hebben, voor jezelf maar ook voor de kinderen. Je moet er echt wel een passie voor hebben, want anders red je het niet.

Als je als zij-instromer wilt gaan werken, bereid je dan goed voor. Ga ervan uit dat het een heel groot deel van je leven in gaat nemen. Je hebt al je tijd en aandacht nodig voor dit traject. Ik zou ook echt adviseren om niet meer dan drie dagen te gaan werken, als dat kan.

Ga je dus goed oriënteren. Ga op verschillende scholen meelopen en vraag ook, als je gaat solliciteren, hoe de begeleiding van zij-instromers is geregeld. Ga je over elke opleiding goed inlezen.”

Ben je blij dat je de switch hebt gemaakt?

“Ja, het brengt mij heel veel. Het is heel inspirerend om een heel nieuw vakgebied te leren, om mij daarin te verdiepen. Ik kom heel dicht bij de ontwikkeling van mijn eigen kinderen, want ik krijg natuurlijk heel veel mee van wat er op een school allemaal gebeurt.”

Hulp nodig? Flevowijs ondersteunt iedereen die in het Flevolandse onderwijs wilt werken

© Flevowijs - 2024 | Alle rechten voorbehouden Boosted by Watch4Media