Speciaal onderwijs

Onderwijs voor leerlingen met lichamelijke-, leer- of gedragsproblemen

Bijgewerkt op 19 februari 2021 | 1 minuut

In het speciaal onderwijs wijd jij je als docent toe aan leerlingen met lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke handicaps, leer- of gedragsproblemen of -stoornissen.

Soorten speciaal onderwijs

Er zijn drie verschillende soorten speciaal onderwijs:

  • speciaal basisonderwijs (sbo)
  • speciaal onderwijs (so)
  • voortgezet speciaal onderwijs (vso)

Het speciaal basisonderwijs is bedoeld voor leerlingen tussen de 4 en 14 jaar die moeilijk meedraaien op een reguliere basisschool. Dit vanwege leer- en/of gedragsproblemen.

Kinderen kunnen meerdere hulpvragen tegelijk hebben. Kinderen die het te moeilijk vinden om het op de gewone school bij te benen. Bijvoorbeeld kinderen met ADHD, autisme of dyslexie.

Scholen in het speciaal basisonderwijs fungeren principieel hetzelfde als een reguliere basisschool. Het verschil is dat er in het sbo kleinere groepen zijn, meer tijd krijgen om opdrachten af te maken en er zijn meer deskundigen die leerlingen bij hun leerproblemen ondersteunen.

Scholen voor speciaal onderwijs zijn er voor leerlingen die lichamelijk, zintuiglijk of verstandelijk gehandicapt zijn en voor leerlingen die psychische problemen of gedragsproblemen hebben.

Voor deze leerlingen zijn er scholen die verdeeld zijn in vier clusters:

  • Cluster 1: Scholen voor blinde of slechtziende leerlingen (visueel gehandicapte leerlingen);
  • Cluster 2: Scholen voor dove leerlingen, slechthorende leerlingen, leerlingen met ernstige spraakmoeilijkheden en leerlingen met communicatieve problemen;
  • Cluster 3: Scholen voor leerlingen met lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen, zeer moeilijk lerende leerlingen en langdurig zieke leerlingen met een lichamelijke handicap, leerlingen met epilepsie en meervoudig gehandicapte leerlingen die zeer moeilijk leren;
  • Cluster 4: Scholen voor leerlingen met ernstige gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen.

Het voortgezet speciaal speciaal onderwijs is bedoeld voor leerlingen tussen de 12/14 en 16/18 jaar die moeilijk meedraaien op het reguliere voortgezet onderwijs. Ook dit vanwege leer- en/of gedragsproblemen.

Ook voor het voortgezet speciaal onderwijs staan kleinere klassen, persoonlijke begeleiding en individuele trajecten van de leerlingen centraal.

Salaris in het speciaal onderwijs

Gemiddeld verdienen basisschoolleraren zo’n € 4.470 per maand. Een startende leraar krijgt bruto ongeveer € 3.100 per maand.

Lesgeven in het speciaal onderwijs

Als je les wilt geven in het speciaal onderwijs, dan heb je daarvoor een bevoegdheid voor het basisonderwijs nodig. Daarmee mag je onder andere lesgeven aan het speciaal basisonderwijs én het voortgezet speciaal onderwijs.

Doe de Trajectwijzer om jouw traject naar docentschap in het speciaal onderwijs uit te stippelen.

Heeft deze informatie geholpen?

Bedankt voor je feedback.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Hulp nodig? Flevowijs ondersteunt iedereen in de volgende stap in het onderwijs

© Flevowijs - 2024 | Alle rechten voorbehouden Boosted by Watch4Media