Zij-instromen in het middelbaar beroepsonderwijs

Vanuit een ander beroep het middelbaar beroepsonderwijs instromen

Bijgewerkt op 19 februari 2021 | 1 minuut

Wanneer je als zij-instromer in het mbo voor de klas wilt staan, dien je aan een aantal eisen te voldoen: 

  • Je moet een opleiding op hbo of wo niveau hebben afgerond of, 
  • Je hebt een afgeronde mbo-opleiding en minimaal 3 jaar praktijkervaring opgedaan in het vak waarin je les wilt gaan geven. Daarnaast beschik je, gezien je opleiding en praktijkervaring, over hbo werk- en denkniveau. 

Het geschiktheidsonderzoek

Wanneer je aan de eisen voor zij-instromers voldoet en een school hebt gevonden waar je als leraar aan de slag kunt gaan, volgt er een geschiktheidsonderzoek. Het onderzoek heeft als doel om drie vragen te beantwoorden:
  • Ben je geschikt om les te geven? 
  • Voldoe je aan de vakeisen? 
  • Is de verwachting dat je binnen 2 jaar je lesbevoegdheid kunt behalen? 

Onderdelen zij-instroomtraject

Er zijn verschillende zij-instroomtrajecten.

Als je op basis van het geschiktheidsonderzoek geschikt wordt bevonden om als zij-instromer les te gaan geven, dan krijg je een tijdelijk dienstverband als leraar aangeboden. Vervolgens heb je twee jaar de tijd om een getuigschrift te behalen door een PDG-opleiding te volgen.

Wanneer je de opleiding met succes hebt doorlopen, behaal je je Pedagogisch Didactisch Getuigschrift en voldoe je aan de bekwaamheidseisen waaraan je als mbo-leraar moet voldoen. Met je getuigschrift kan je vervolgens in vaste dienst treden bij het mbo.

Een andere route om aan de bekwaamheidseisen te voldoen, is door je tweedegraads lesbevoegdheid te behalen via een lerarenopleiding die je voltijd of deeltijd (naast je baan) kunt volgen.

Normaal gesproken duurt een lerarenopleiding 4 jaar. Maar als je een bacheloropleiding hebt afgerond die bij een schoolvak aansluit, dan is er een versnelde route mogelijk.

Je kunt namelijk via een kopopleiding in één jaar je tweedegraads bevoegdheid halen, waarmee je op het mbo les mag geven voor het vak waarvoor je de kopopleiding hebt gevolgd.

Een voorbeeld: je hebt commerciële economie gestudeerd en daarmee je bachelor behaald. Via de kopopleiding kan je je tweedegraads bevoegdheid behalen om bijvoorbeeld leraar bedrijfseconomie te worden.

Wil je als zij-instromer aan de slag in het mbo, maar wil je het leraarschap met je huidige baan combineren? Dan kan je deeltijd leraar worden, ook wel hybride leraar genoemd.

Je mag tot maximaal 4 uren per week als vakdocent lesgeven, zonder dat je daarvoor een lesbevoegdheid nodig hebt. Wil je wekelijks meer dan 4 uren lesgeven?

Dan moet je binnen twee jaar je lesbevoegdheid halen.

Heeft deze informatie geholpen?

Bedankt voor je feedback.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Starten? Flevowijs ondersteunt iedereen in de eerste stap in het onderwijs

© Flevowijs - 2024 | Alle rechten voorbehouden Boosted by Watch4Media