Met een vmbo diploma in het middelbare beroepsonderwijs werken

Met jouw vmbo diploma voor de klas staan

Bijgewerkt op 03 maart 2021 | 2 minuten

De trajectmogelijkheden

Om les te mogen geven op een mbo heb je een lesbevoegdheid nodig. Met een vmbo-diploma zijn de volgende routes mogelijk:

  • Na het vmbo kan je een mbo-opleiding doen en kan je doorstromen naar de lerarenopleiding voor een vak. Je hebt hiervoor minimaal mbo 4 nodig. Het is aan te raden om een mbo-studie te kiezen die aansluit bij het onderwijs zoals Sociaal Pedagogisch Werk (SPW) of de opleiding tot onderwijsassistent.
  • Je kunt ook kiezen voor het behalen van een havo-diploma. Dit diploma geeft toegang tot de lerarenopleiding.
  • Ben je 21 of ouder? Dan kan je bij de pabo een digitale capaciteitentest en een digitale Engelse vaardigheidstoets. Inzicht, aanleg en algemene vaardigheden worden dan getoetst. 
  • Als je zij-instromer bent, heb je een Pedagogisch Didactisch Getuigschrift nodig. Tijdens deze opleiding, die een kleine twee jaar duurt, ben je vier dagdelen per week beschikbaar voor allerlei docent-taken. Daarvan sta je zo’n zeven uur per week voor de klas en word je begeleid door een coach. Heb je het PDG gehaald? Dan mag je lesgeven in het mbo.
  • Je kunt ook een lerarenopleiding volgen. Bijvoorbeeld als je nog niet over een hbo-opleiding beschikt. Het voordeel: je bent dan meteen bevoegd om les te geven in het voortgezet onderwijs. Dit kan handig zijn als je in de toekomst een overstap overweegt. Belangrijk is dat je in het bezit bent van een havo-, vwo-, mbo-niveau diploma of 21+ toets.

Deze toetsen wordt onder andere door Windesheim aangeboden. Lees hier de details en aanmeldmogelijkheden.

Tweedegraads en eerstegraads

De bovenstaande routes leiden je op tot tweedegraads docent, dat is toereikend om les te mogen geven op het mbo.

Bevoegdheidsinstituten

Met een diploma voor de havo of mbo 4, ben je welkom op de lerarenopleiding. In en om Flevoland kan je kiezen uit de verschillende opleiders.

Heeft deze informatie geholpen?

Bedankt voor je feedback.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Starten? Flevowijs ondersteunt iedereen in de eerste stap in het onderwijs

© Flevowijs - 2024 | Alle rechten voorbehouden Boosted by Watch4Media