Zij-instromen in het primair onderwijs

Vanuit een ander beroep het primair onderwijs instromen

Bijgewerkt op 24 mei 2022 | 2 minuten

Als je nu nog niet in het basisonderwijs werkt, maar dat wel graag zou willen en het traject aangaat, dan ben je een zij-instromer.

Er zijn diverse trajecten om jou te begeleiden naar een mooie functie in het onderwijs. Omdat jij al ervaring hebt opgedaan, hoef je niet de complete 3- of 4-jarige pabo te doen. Er is een verkort traject dat ongeveer twee jaar in beslag neemt. Tijdens dit traject sta je voor de groep encombineer je praktijkervaring met de nieuw opgedane kennis en vaardigheden.

Download hier de bijbehorende presentatie

Het traject voor zij-instromers is intensief. Daarom zijn er twee eisen.

  • Je hebt een afgeronde 4-jarige hbo bachelor- of wo opleiding.
  • Je hebt beroeps- en maatschappelijk ervaring
  • Je hebt een verklaring omtrent gedrag (VOG).

Onderdelen zij-instroomtraject

Het zij-instroomtraject bestaat uit vier onderdelen.

De eerste stap van het zij-instroomtraject, is een screening voor het onderwijs. Het sollicitatiegesprek of onderwijskundig gesprek wordt gebruikt om vast te stellen of je geschikt bent voor het zij-instroomtraject.

Deze training wordt gegeven door hogeschool Windesheim en is een korte kennismaking met het leraarschap. Je start met 2 dagen theorie, daarna 2 dagen praktijk op een basisschool. De training sluit af met 1 dag theorie.

Bij een assessment overhandig je een relevant portfolio en geef je ook een keer les. Hierna volgt een reflectiegesprek. Er volgt een geschiktheidsonderzoek. Tijdens het onderzoek worden je competenties beoordeeld, bijvoorbeeld aan de hand van een reken- en taaltoets en het geven van een praktijkles. Zo wordt vast gesteld of je genoeg basisvaardigheden in huis hebt om direct voor de klas te staan.

Wanneer de uitkomst van het assessment ‘volledig geschikt’ of ‘bijna volledig geschikt’ is, kan je aan de slag met het scholings- en begeleidingstraject.

Je wordt aangenomen voor minimaal drie dagen per week, waarbinnen je een halve dag tot een dag de tijd krijgt om te studeren. Het studietraject is veelal online en erg flexibel. De invulling van het traject is afhankelijk van de vaardigheden die je verder wilt ontwikkelen. Samen met de opleider en de school wordt de inhoud bepaald.

De combinatie van lesgeven en studeren is intensief, realiseer je dat je veel tijd zult moeten steken in je eigen ontwikkeling. De school waar je werkt, verzorgt een coach of begeleider bij wie je terecht kunt met vragen. Na afloop van dit traject volgt een bekwaamheidsonderzoek.

Je ontvangt als je slaagt, een getuigschrift (dit is geen bachelorsdiploma). Je bent vanaf dat moment bevoegd leraar in het basisonderwijs.

Deeltijd Pabo

Naast het zij-instroomtraject kan je ook kiezen voor de deeltijd pabo. Die is vooral bedoeld voor als je nu nog te weinig kennis en ervaring hebt om naast je opleiding direct zelfstandig voor de klas te staan. Tijdens je opleiding wordt het lesgeven in de praktijk geleidelijk opgebouwd. Afhankelijk van je vooropleiding duurt dit traject 2-3 jaar. Tijdens de opleiding ontwikkel je een stevig fundament van kennis en vaardigheden om voor de klas te staan. Je loopt ook stage. Halverwege de opleiding sta je als leerkracht betaald voor de klas.

Liever niet direct voor de groep?

Als je het niet prettig vindt om direct zelfstandig voor de groep te staan, maar je wilt wel aan het werk op een school? Je kunt als leraarondersteuner aan de slag en dit combineren met je opleiding. Als je opleiding is afgerond, kan je met meer ervaring je loopbaan als leerkracht beginnen.

Hybride leraar

Als je je huidige werk wilt combineren met lesgeven, kan je deeltijd leraar of hybride leraar worden. Je mag maximaal vier uur per week lesgeven zonder onderwijsbevoegdheid. Als je meer uren wilt werken, moet je binnen twee jaar je lesbevoegdheid voor het primair onderwijs behalen.

Heeft deze informatie geholpen?

Bedankt voor je feedback.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Starten? Flevowijs ondersteunt iedereen in de eerste stap in het onderwijs

© Flevowijs - 2024 | Alle rechten voorbehouden Boosted by Watch4Media