Vanuit een ander beroep het speciaal onderwijs instromen
Om als zij-instromer vanuit je huidige baan de overstap naar het speciaal onderwijs te maken, stelt de overheid bepaalde eisen.
- Een afgeronde 4-jarige hbo bachelor- of wo opleiding
- Maatschappelijke ervaring en beroepservaring
- Je moet in het bezit zijn van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
Als je aan de eisen voldoet, dan doorloop je de volgende stappen:
Je solliciteert bij Flevowijs waar je als zij-instromer aan de slag kunt. Flevowijs nodigt je uit. Bij een positief gesprek en deelname aan de cursus ‘Zin in lesgeven’, wordt er in overleg een passende school gezocht.
Vervolgens wordt er een geschiktheidsonderzoek uitgevoerd, waarbij de volgende vragen worden beantwoord:
- Ben je geschikt om direct les te geven in het speciaal onderwijs?
- Is het aannemelijk dat je binnen twee jaar je lesbevoegdheid kunt halen?
- Welke scholing en begeleiding heb je nodig?
- Wanneer je geschikt bent bevonden om als zij-instromer aan de slag te gaan, ontvang je een geschiktheidsverklaring en kan je aan het scholing- en begeleidingstraject beginnen.
Het scholing- en begeleidingstraject is bedoeld om vakbekwaam te worden. Je krijgt twee jaar de tijd om aan te tonen dat je aan de bekwaamheidseisen voldoet, bijvoorbeeld door het getuigschrift pedagogisch didactische scholing te behalen.
Scholen waar speciaal onderwijs wordt gegeven, eisen in veel gevallen dat je een aanvullende opleiding volgt en het diploma ‘Master Special Educational Needs’ behaalt. Met deze opleiding ben je beter in staat om je leerlingen passend onderwijs te bieden.
Hybride leraar worden in het speciaal onderwijs
Wil je graag als zij-instromer in het speciaal onderwijs gaan werken, maar je huidige baan niet opzeggen? Dan kan je ervoor kiezen om een zogenoemde ‘hybride leraar’ te worden.
Je gaat dan deeltijd in het onderwijs aan de slag en houdt daarnaast je baan.